Skip to main content

Vesti

NA EVROPSKOM UNIVERZITETU ODRŽAN XI MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP

U petak, 19.05.2023. godine, u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom, Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Beogradu, Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Beogradu i Evropskog fakulteta „Kallos“ Beograd, uspešno je održan XI međunarodni naučni skup na temu Čovječanstvo pred izazovom vještačke inteligencije. U okviru plenarnog zasedanja obratio se akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, koji je izjavio da je počašćen što je domaćin ovakovog skupa barem jedanput godišnje i što se ovde naučnici i stručnjaci okupljaju da razmjenjuju mišljenja i iskustva. „I ove godine vidim poznata lica prijatelja, kao i neka nova lica za koja se nadam da će osetiti prijateljsku atmosferu na Evropskom univerzitetu. Neka Evropski univerzitet u Brčkom bude simbol našeg prijateljstva i okupljanja naučnika i stručnjaka iz svih krajeva sveta“, kazao je profesor Stanković. Najavio je da će se iduće godine skup održati u novom univerzitetskom kampusu koji se prostire na preko 8.000 m2, a imaće i dodatnih 300 stambenih jedinica. Izgradnja kampusa je već sada pri kraju.

Skupu su se, u ime vlasti Brčko distrikta, obratili i gospodin Ivo Filipović, dopredsednik Skupštine Brčko distrikta, i gospodin Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, koji su pozdravili skup i izrazili zadovoljstvo što su gosti iz cele države i inostranstva danas došli u Brčko distrikt kako bi podelili svoja iskustva i znanja, te na taj način doprineli u pronalaženju najboljih rešenja.

Evropski univerzitet je do sada uspješno organizovao deset naučnih skupova na sledeće teme, i to:

 1. Pravo i izazovi u XXI vijeku -2103. godine;
 2. Korupcija -2014. godine;
 3. Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica -2015. godine;
 4. Migracije u XXI vijeku – uzroci i posljedice – 2016. godine;
 5. Rad i stvaralaštvo u XXI vijeku -2017. godine;
 6. Aktuelni problemi visokog obrazovanja i nauke – 2018. godine;
 7. Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti – 2019. godine;
 8. Evropske i evroazijske integracije – prednosti i nedostaci – 2020. godine;
 9. Covid 19 – izazovi i posljedice – 2021. godine, i
 10. Sigurnost i kvalitet hrane – 2022. godine.

Na dosadašnjim naučnim skupovima odštampani su zbornici radova u više tomova, a publikovano je do sada preko 1400 radova. Na ovom skupu učestvuje preko 250 naučnika i stručnjaka, a koji su napisali ukupno 168 radova podeljenjih u čak četiri toma, što je rekordan broj u odnosu na prethodne godine. Zbornik radova štampan je na 1.994 stranice u kojem se na sistematičan način sagledavaju koristi i opasnosti od veštačke inteligencije. Ovo pokazuje veliku zainteresovanost akademske zajednice, kao i stručne javnosti za ovaj naučni skup.

U toku plenarnog zasedanja prezentovana su tri rada inostranih izlagača učesnika naučnog skupa, i to:

U toku plenarnog zasedanja prezentovana su tri rada inostranih izlagača učesnika naučnog skupa, i to:

1) Univ. Prof. Dr. phil. Dr. habil. rer. oec. Wolfgang Rohrbach: Die Rolle der Künstlichen Intelligenz im Versicherungsbetrieb;

2) Prof. dr. Kirill Shevchenko: Development of Artificial Intelligence in Russia and Belarus’: Historical and Social Aspects, i

3) Akademik prof. dr. Vesna Vučković: Vještačka inteligencija – izazov za sudske postupke.

Organizator skupa svake godine uruči posebna priznanja zaslužnim učesnicima naučnog skupa koji su dali doprinos razvoju nauke. Ove godine dodeljene su zlatne plakete sledećim učesnicima skupa, i to:

 1. AKADEMIKU PROF. DR. WOLFGANGU ROHRBACHU za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 2. AKADEMIKU PROF. DR BRANKU VUČKOVIĆU za poseban doprinos razvoju pravnih nauka;
 3. AKADEMIKU PROF. DR VESNI VUČKOVIĆ za poseban doprinos razvoju pravnih nauka;
 4. AKADEMIKU PROF. DR SNEŽANI KOMATINI za poseban doprinos razvoju tehničkih nauka;
 5. AKADEMIKU PROF. DR. IVANU BALTI za poseban doprinos razvitku povijesnih znanosti;
 6. PROF. DR. KIRILLU SHEVCHENKO za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 7. PROF. DR LAZI ROLJIĆU za poseban doprinos razvoju informatičkih nauka;
 8. PROF. DR. MUNEVERI OSMIĆ za poseban doprinos razvoju medicinskih nauka;
 9. PROF. DR. SC. ALENU BISKUPOVIĆU za poseban doprinos razvitku humanističkih znanosti;
 10. DOC. DR MILANKU ALADŽIĆU za poseban doprinos razvoju bezbjedonosnih nauka;
 11. DOC. DR BORI NINIĆU za poseban doprinos razvoju ekonomskih nauka, i
 12. DR. SC. SANJI KANISEK za poseban doprinos razvitku zdravstvenih znanosti.

Ove godine su nameravali biti gosti na naučnom skupu i profesori sa Robert Gideon Univerziteta iz Lusake, Republike Zambije. Međutim, zbog problema sa dobijanjem viza, ipak nisu uspeli doputovati, ali su odlučili odati priznanje najzaslužnijim profesorima u ime Gideon Robert Univerziteta, i to:

 1. Akademik prof. dr. Wolfgang Rohrbach;
 2. Akademik prof. dr. Rudika Gmajnić;
 3. Prof. dr. Kiril Shevchenko;
 4. Prof. dr. Mithat Tabaković;
 5. Prof. dr. Halid Žigić;
 6. Prof. dr. Anka Bulatović;
 7. Prof. dr. Albina Fazlović;
 8. Akademik prof. dr. Vesna Vučković, i
 9. Akademik prof. dr. Branko Vučković.

Akademik prof. dr. Branko Vučković se, u ime nagrađenih, srdačno zahvalio organizatorima naučnog skupa i zaželio svim učesnicima uspešan rad. Posle kratke pauze, učesnici su se podelili po tematskim sekcijama za pravne, ekonomske, političke, medicinske, pedagoške i tehničke nauke, gdje su pojedinačno prezentovali svoje radove.

 

Dan otvorenih vrata - 15.05.2023. godine

Poštovani budući studenti, koleginice/kolege,

Obaveštavamo vas da će se dana 15.05.2023. godine u prostorijama Fakulteta(Ratarski put 8a) održati Dan otvorenih vrata  Fakulteta za pravno-političke studije u periodu od 12:00 – 15:00 časova.

Pozivamo vas da budete deo ovog događaja i upoznate se sa vašim budućim profesorima i saradnicima na Fakultetu.

otvorenaVrata23 FEPPS

Poseta Srednjoj školi “Sveti Sava” u Loznici

Prof. dr Darko Manjenčić je u ponedeljak 08.05.2023. godine posetio srednju školu SVETI SAVA u Loznici,  koja  obrazuje  mlade  u  oblasti  Područje  rada:  Hemija,  nemetali  i  grafičarstvo,  mašinstva, Područje rada: Zdravstvo i socijalna zaštita, Područje rada: Delatnost ličnih usluga.

Prezentovani su svi studijski programi Fakulteta za Evropske pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve mogućnosti koje Fakultet pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove i odaberu svoje dalje zanimanje, i upoznao ih sa kvalitetnim načinom studiranja.

Pomoćnik direktora škole Katarina Pavlović Jugović, je ugostila Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima.

 

Picture2  Picture1 copy

Poseta Gimnaziji "Vuk Karadžić" u Loznici

Prof. dr Darko Manjenčić je u ponedeljak 08.05.2023. godine posetio srednju školu Gimnazija Vuk Karadžić u Loznici, društveno jezički smer, prirodno – matematički smer, informatika.

Prezentovani su svi studijski programi Fakulteta za evropske pravno-političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve mogućnosti koje Škola pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove, Fakultet i odaberu svoje dalje zanimanje, i upoznao ih sa kvalitetnim načinom studiranja.

Profesori geografije i matematike su primili, Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima, i sve to predstavljeno pomoć direktora škole Grubačić .

 

Picture1  Picture1

Poseta školi u Vladimircima

Prof. dr Darko Manjenčić je u petak 28.04.2023. godine posetio je srednju školu u Vladimircima koja danas ima oko 700 učenika, koja obrazuje mlade u oblasti mašinstva, proizvodnje i prerade hrane, Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, Ekonomija i pravo .

Maturant su pokazali veliko interesovanje za studijske programe Fakulteta za evropske pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve studijske programe koji se realizuju na Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije, kao i na Fakultetu za Političke studije i mogućnosti koje Škola pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove, Fakultet i odaberu svoje dalje zanimanje.

Psiholog škole Dragana Milovanović I sekretar škole Dragana Eraković, su veoma srdačno ugostili Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima.

 

Picture1  Picture2  Picture3

Poseta Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić” u Novom Sadu

Dana 25.04.2023.godine, Prof.dr Marina Simin je posetila Srednju ekonomsku školu „Svetozar Miletić” u Novom Sadu. Maturant su pokazali veliko interesovanje za studijske programe   Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakultete koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva. Svim prisutnim su podeljeni informativni materijali, a na tabli škole postavljeni su veliki plakati Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije.

 

Slika1  Slika3Slika2

Poseta školama u Srbobranu

Dana 20.04.2023.godine, Prof.dr Marina Simin je posetila Gimnaziju i strukovnu školu „Svetozar Miletić“ u Srbobranu. Maturantima su prezentovani programi studija Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakultete koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: informacionih tehnologija, zdravstva, sestrinstva, fizioterapija i saobraćaja. Svim prisutnim su podeljeni informativni materijali, a na tabli škole postavljeni su veliki plakati Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije.

 

srbobran 23  srbobran23 2  srbobran23 3