Skip to main content

Vesti

Dvanaesti međunarodni naučni skup

 

Evropski univerzitet Brčko distrikt, Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla, Evropski univerzitet “Kallos” Beograd, Fakultet za evropske pravno-političke studije Beograd i Visoka škola strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije Beograd organizuju dana 

10. maja 2024. godine dvanaesti Međunarodni naučni skup na temu

NASILJE – pojavni obilci i mogući načini prevencije

i poziva Vas ovim putem da uzmete učešće u radu naučnog skupa.

 

ROKOVI ZA PRIJAVU I SLANJE RADOVA 

Prijava teme do 31.01.2024. godine na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ili Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. 
Obaveštenje o prihvatanju teme rada do 11.02. 2024. godine. Slanje radova do 31. 03. 2024. godine.
Recenzentski postupak do 28.04.2024. godine.
Štampanje zbornika radova do 05.05.2024. godine.
Datum konferencije 10.05.2024. godine.

Pozivno pismo za XII međunarodni naučni skup

Invitation letter for XII scientific meeting

Nasilje naslovna Final

NA EVROPSKOM UNIVERZITETU ODRŽAN XI MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP

U petak, 19.05.2023. godine, u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom, Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Beogradu, Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Beogradu i Evropskog fakulteta „Kallos“ Beograd, uspešno je održan XI međunarodni naučni skup na temu Čovječanstvo pred izazovom vještačke inteligencije. U okviru plenarnog zasedanja obratio se akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, koji je izjavio da je počašćen što je domaćin ovakovog skupa barem jedanput godišnje i što se ovde naučnici i stručnjaci okupljaju da razmjenjuju mišljenja i iskustva. „I ove godine vidim poznata lica prijatelja, kao i neka nova lica za koja se nadam da će osetiti prijateljsku atmosferu na Evropskom univerzitetu. Neka Evropski univerzitet u Brčkom bude simbol našeg prijateljstva i okupljanja naučnika i stručnjaka iz svih krajeva sveta“, kazao je profesor Stanković. Najavio je da će se iduće godine skup održati u novom univerzitetskom kampusu koji se prostire na preko 8.000 m2, a imaće i dodatnih 300 stambenih jedinica. Izgradnja kampusa je već sada pri kraju.

Skupu su se, u ime vlasti Brčko distrikta, obratili i gospodin Ivo Filipović, dopredsednik Skupštine Brčko distrikta, i gospodin Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, koji su pozdravili skup i izrazili zadovoljstvo što su gosti iz cele države i inostranstva danas došli u Brčko distrikt kako bi podelili svoja iskustva i znanja, te na taj način doprineli u pronalaženju najboljih rešenja.

Evropski univerzitet je do sada uspješno organizovao deset naučnih skupova na sledeće teme, i to:

 1. Pravo i izazovi u XXI vijeku -2103. godine;
 2. Korupcija -2014. godine;
 3. Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica -2015. godine;
 4. Migracije u XXI vijeku – uzroci i posljedice – 2016. godine;
 5. Rad i stvaralaštvo u XXI vijeku -2017. godine;
 6. Aktuelni problemi visokog obrazovanja i nauke – 2018. godine;
 7. Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti – 2019. godine;
 8. Evropske i evroazijske integracije – prednosti i nedostaci – 2020. godine;
 9. Covid 19 – izazovi i posljedice – 2021. godine, i
 10. Sigurnost i kvalitet hrane – 2022. godine.

Na dosadašnjim naučnim skupovima odštampani su zbornici radova u više tomova, a publikovano je do sada preko 1400 radova. Na ovom skupu učestvuje preko 250 naučnika i stručnjaka, a koji su napisali ukupno 168 radova podeljenjih u čak četiri toma, što je rekordan broj u odnosu na prethodne godine. Zbornik radova štampan je na 1.994 stranice u kojem se na sistematičan način sagledavaju koristi i opasnosti od veštačke inteligencije. Ovo pokazuje veliku zainteresovanost akademske zajednice, kao i stručne javnosti za ovaj naučni skup.

U toku plenarnog zasedanja prezentovana su tri rada inostranih izlagača učesnika naučnog skupa, i to:

U toku plenarnog zasedanja prezentovana su tri rada inostranih izlagača učesnika naučnog skupa, i to:

1) Univ. Prof. Dr. phil. Dr. habil. rer. oec. Wolfgang Rohrbach: Die Rolle der Künstlichen Intelligenz im Versicherungsbetrieb;

2) Prof. dr. Kirill Shevchenko: Development of Artificial Intelligence in Russia and Belarus’: Historical and Social Aspects, i

3) Akademik prof. dr. Vesna Vučković: Vještačka inteligencija – izazov za sudske postupke.

Organizator skupa svake godine uruči posebna priznanja zaslužnim učesnicima naučnog skupa koji su dali doprinos razvoju nauke. Ove godine dodeljene su zlatne plakete sledećim učesnicima skupa, i to:

 1. AKADEMIKU PROF. DR. WOLFGANGU ROHRBACHU za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 2. AKADEMIKU PROF. DR BRANKU VUČKOVIĆU za poseban doprinos razvoju pravnih nauka;
 3. AKADEMIKU PROF. DR VESNI VUČKOVIĆ za poseban doprinos razvoju pravnih nauka;
 4. AKADEMIKU PROF. DR SNEŽANI KOMATINI za poseban doprinos razvoju tehničkih nauka;
 5. AKADEMIKU PROF. DR. IVANU BALTI za poseban doprinos razvitku povijesnih znanosti;
 6. PROF. DR. KIRILLU SHEVCHENKO za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 7. PROF. DR LAZI ROLJIĆU za poseban doprinos razvoju informatičkih nauka;
 8. PROF. DR. MUNEVERI OSMIĆ za poseban doprinos razvoju medicinskih nauka;
 9. PROF. DR. SC. ALENU BISKUPOVIĆU za poseban doprinos razvitku humanističkih znanosti;
 10. DOC. DR MILANKU ALADŽIĆU za poseban doprinos razvoju bezbjedonosnih nauka;
 11. DOC. DR BORI NINIĆU za poseban doprinos razvoju ekonomskih nauka, i
 12. DR. SC. SANJI KANISEK za poseban doprinos razvitku zdravstvenih znanosti.

Ove godine su nameravali biti gosti na naučnom skupu i profesori sa Robert Gideon Univerziteta iz Lusake, Republike Zambije. Međutim, zbog problema sa dobijanjem viza, ipak nisu uspeli doputovati, ali su odlučili odati priznanje najzaslužnijim profesorima u ime Gideon Robert Univerziteta, i to:

 1. Akademik prof. dr. Wolfgang Rohrbach;
 2. Akademik prof. dr. Rudika Gmajnić;
 3. Prof. dr. Kiril Shevchenko;
 4. Prof. dr. Mithat Tabaković;
 5. Prof. dr. Halid Žigić;
 6. Prof. dr. Anka Bulatović;
 7. Prof. dr. Albina Fazlović;
 8. Akademik prof. dr. Vesna Vučković, i
 9. Akademik prof. dr. Branko Vučković.

Akademik prof. dr. Branko Vučković se, u ime nagrađenih, srdačno zahvalio organizatorima naučnog skupa i zaželio svim učesnicima uspešan rad. Posle kratke pauze, učesnici su se podelili po tematskim sekcijama za pravne, ekonomske, političke, medicinske, pedagoške i tehničke nauke, gdje su pojedinačno prezentovali svoje radove.

 

Dan otvorenih vrata - 15.05.2023. godine

Poštovani budući studenti, koleginice/kolege,

Obaveštavamo vas da će se dana 15.05.2023. godine u prostorijama Fakulteta(Ratarski put 8a) održati Dan otvorenih vrata  Fakulteta za pravno-političke studije u periodu od 12:00 – 15:00 časova.

Pozivamo vas da budete deo ovog događaja i upoznate se sa vašim budućim profesorima i saradnicima na Fakultetu.

otvorenaVrata23 FEPPS

Poseta Srednjoj školi “Sveti Sava” u Loznici

Prof. dr Darko Manjenčić je u ponedeljak 08.05.2023. godine posetio srednju školu SVETI SAVA u Loznici,  koja  obrazuje  mlade  u  oblasti  Područje  rada:  Hemija,  nemetali  i  grafičarstvo,  mašinstva, Područje rada: Zdravstvo i socijalna zaštita, Područje rada: Delatnost ličnih usluga.

Prezentovani su svi studijski programi Fakulteta za Evropske pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve mogućnosti koje Fakultet pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove i odaberu svoje dalje zanimanje, i upoznao ih sa kvalitetnim načinom studiranja.

Pomoćnik direktora škole Katarina Pavlović Jugović, je ugostila Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima.

 

Picture2  Picture1 copy

Poseta Gimnaziji "Vuk Karadžić" u Loznici

Prof. dr Darko Manjenčić je u ponedeljak 08.05.2023. godine posetio srednju školu Gimnazija Vuk Karadžić u Loznici, društveno jezički smer, prirodno – matematički smer, informatika.

Prezentovani su svi studijski programi Fakulteta za evropske pravno-političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve mogućnosti koje Škola pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove, Fakultet i odaberu svoje dalje zanimanje, i upoznao ih sa kvalitetnim načinom studiranja.

Profesori geografije i matematike su primili, Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima, i sve to predstavljeno pomoć direktora škole Grubačić .

 

Picture1  Picture1

Poseta školi u Vladimircima

Prof. dr Darko Manjenčić je u petak 28.04.2023. godine posetio je srednju školu u Vladimircima koja danas ima oko 700 učenika, koja obrazuje mlade u oblasti mašinstva, proizvodnje i prerade hrane, Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, Ekonomija i pravo .

Maturant su pokazali veliko interesovanje za studijske programe Fakulteta za evropske pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakulteti koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva.

Prof. dr Darko Manjenčić je prilikom posete školama prezentovao sve studijske programe koji se realizuju na Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije, kao i na Fakultetu za Političke studije i mogućnosti koje Škola pruža studentima, ali i maturantima pre nego što se upišu na visokoobrazovne ustanove, Fakultet i odaberu svoje dalje zanimanje.

Psiholog škole Dragana Milovanović I sekretar škole Dragana Eraković, su veoma srdačno ugostili Prof Darka Manjenčića koji je predstavio studijske programe i sve pogodnosti i mogućnosti koje pružaju pomenuti Fakulteti, podelio prezentacije i flajere koji će biti okačeni na oglasnu tablu i predate mnogobrojnim učenicima.

 

Picture1  Picture2  Picture3

Poseta Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić” u Novom Sadu

Dana 25.04.2023.godine, Prof.dr Marina Simin je posetila Srednju ekonomsku školu „Svetozar Miletić” u Novom Sadu. Maturant su pokazali veliko interesovanje za studijske programe   Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije. Takođe su predstavljeni i fakultete koji su dobili početnu akreditaciju u oblasti: saobraćaja, informacionih tehnologija i zdravstva. Svim prisutnim su podeljeni informativni materijali, a na tabli škole postavljeni su veliki plakati Fakulteta za evropsko pravno političke studije kao i Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije.

 

Slika1  Slika3Slika2