logo fepps

Poseta studenata FEPPS-a zatvoru "Zabela"

Poštovani, još jednom je FEPPS pokazao da dela, daje šansu, i uvodi mlade, buduće pravnike u svet odraslih, akademskih, odgovornih, samosvesnih i zajednici korisnih građana! Poseta Požarevcu je bila prilika da se uvidi kako funkcioniše državni monopol fizičke prinude, ali i da se razbiju predrasude o tome da kod nas ništa nije dobro. Naprotiv, ozbljnost organizatora i domaćina je bila na zavidnom nivou.

Studenti su imali retku priliku da vide sve delove zatvora, čuju nesto o istorijatu istih i samoj organizaciji uprave, i sve to na licu mesta, samo nekoliko metara od zatvorenika. Fascinantno! Korisna je bila napomena jednog od zaposlenih u upravi zatvora, da ne treba doživljavati posetu kao nešto senzacionalistički, već fenomenolški, jer samo tako ćemo razviti kritičku svest i shvatiti važnost takvih institucija, unapređenje njihovog rada i krajnjeg cilja, a to je da oni kojima je ograničena sloboda kretanja moraju izaći odatle bolji, korisniji, samouvereniji i samosvesniji, jer to jedini način da troškovi nastali oko njihovog zbrinjavanja (800-900 din. dnevno) postanu investicija, investicija u ljudske resurse koji su društveno prihvatljivi, jer, kako je to govorio Ruso, čovek se mora odreći dela svoje lične slobode putem društvenog ugovora, ako želi da to isto društvo prosperira i da mu pruži neophodnu podršku i zaštitu. Ovo je bila samo jedna od mnogih prilika za naše studente da nešto vide, čuju, dožive.

Radi stvaranja slike o intezitetu vannastavnih događanja na našem fakultetu, napomenuo bih da smo ove nedelje predstavljali naš Fakultet na prezentaciji Pokrajine Gornje Austrije, u utorak išli u Požarevac a u sredu bili u prepodnevnoj poseti Sudu, i prisustvovali parničnom postupku (o tome više drugi put). FEPPS je najbolji, ne samo u Sremskoj Kamenici, Novom Sadu, Beogradu već i šire. Ovom rečenicom sam pozdravio novopridošlu generaciju 2008/2009, i ona je, kao što je i bilo za očekivati, u potpunosti opravdana. Hvala Vam! Vaš, student prodekan Arsen Gradinac zatvor2 Poseta je bila veoma korisna i zanimljiva. Za sve studente prava, bitno je da se upoznaju sa penologijom i sankcijama, i sa funkcionisanjem zatvorskog sistema uopšte, pogotovu u Srbiji. Zanimljiviji je bio muški zatvor, pre svega zato što je veći, i što poseduje veći broj paviljona u kome su smešteni zatvorenici zbog najrazličitijih krivičnih dela, a kojih je zaista mnogo. Poseta ženskom zatvoru je takođe bila zanimljiva, jer je jedini ove vrste u našoj državi, iako mnogo manji u poređenju sa muškim. Veoma sam zadovoljna i osobljem koje naš je vodilo kroz zatvor, jer smo saznali mnogo zanimljivih i korisnih podataka o zatvoru, a i o zatvorenicima uopšte. Sve u svemu, zanimljivo iskustvo koje bi bilo šteta propustiti, jer je bitno za svakog budućeg pravnika. Tamara Panić, student II godine prava