logo fepps

„Politička biografija Jovana Joce Laloševića”

14.12.2012. Na Fakultetu za evropske pravno-političke studije Doc. dr Saša Marković predstavio je svoju monografiju „Politička biografija Jovana Joce Laloševića”. O monografiji su govorili prof. dr Ranko Končar, doc. dr Đorđe Stojanović, i autor, doc. dr Saša Marković.

Govornici su ocenili da je ovo pravi momenat za objavljivanje istorijske biografije ličnosti čije je lično poimanje patriotizma i nacionalizma i danas aktuelno zbog odnosa Srbije i Vojvodine, ali da je za razumevanje života i rada Jovana Joce Laloševića neophodno staviti u istorijski kontekst zbog specifičnosti vremenskog trenutka, odnosno prelaska iz 19. u 20. vek.

 

 

 

Prof. dr Ranko Končar ocenio je da iza razumevanja nacionalnog duha Jovana Laloševića zapravo stoji shvatanje da li država služi naciji ili nacija služi državi i da se u tome ogleda aktuelnost ove monografije, odnosno da ako država služi naciji, dolazi do njenog boljitka, demokratizacije, liberalizacije tržišta i opšteg otvaranja. Ukoliko, pak, nacija služi državi takva nacionalna država pre svega ima uporište u tradicionalizmu i teritorijalne pretenzije.