logo fepps

„Biti sudija“

U četvrtak, 08.11.2012. na Fakultetu za evropske pravno-političke studije održana je nova u seriji tribina namenjenih profesionalnoj orijentaciji budućih pravnika i politikologa pod nazivom „BITI...“.

Kako je to „BITI SUDIJA“ studentima je predstavila gospođa Lidija Đukić, sudija Vrhovnog kasacionog suda Srbije. Pred punim amfiteatrom FEPPS-a gospođa Lidija Đukić dala je studentima odgovore na pitanja kako se postaje sudija, koji su to izazovi s kojim se sudije susreću u svom poslu i kako napredovati u karijeri sudije. Približila im je aktivnosti “Pravosudne akademije” i polaganje samog stručnog ispita.

 

Naznačila je i brojnim primerima ilustrovala obrazovanje, opštu informisanost, životno iskustvo i talenat u smislu osećaja za pravično i dobro kao kvalitete koji odlikuju dobrog sudiju. Posebno je naglasila neophodnost reza koji svaki sudija mora napraviti u ličnom poimanju zanimanja - sudija nije taj koji zastupa državu, već i njoj sudi kao strani u sporu.

Cilj tribina je prenošenje znanja i iskustava, odnosno približavanje određenih zanimanja studentima prava i političkih nauka od strane uspešnih ljudi iz sveta prakse, njihovih pozitivnih i negativnih strana i mogućih koraka na putu uspešnog građenja karijere u određenom zanimanju.

Vrhovni kasacioni sud Srbije: http://www.vk.sud.rs/pocetna.html
Pravosudna akademija: http://www.pars.rs/