logo fepps

Preduzetnik se ne rađa, preduzetnik se postaje – Nenad Ristić

Danas smo imali priliku da čujemo Vaše predavanje koje je ličilo na ono sa prošlogodišnjeg MALFINA, pa nas zanima da li ste pričali iz sopstvenog iskustva i šta se to promenulo u odnosu na prošlu godinu?

Da, sve što ste danas imali prilike da čujete pričao sam isključivo na osnovu ličnog iskustva. I nadam se da ću za pet ili deset godina imati više toga da kažem. Bilo mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da ovim mladim ljudima prenesem, nadam se, zanimljivu priču, i da će primeniti neke od saveta koje sam im dao. Što se tiče promena u odnosu na prošlu godinu, JCI, ali ponajviše komora Novi Sad, je napredovao i sve zahvaljujući članovima koji su aktivni u društvu. Mislim da je ovo pravi tenutak da se mladi uključe u njihov rad jer imamo mnogo projekata iza nas i još mnoge planiramo.

Fakultet za evropske pravno-političke studije je specifičan u Vojvodini ali i šire jer jedini školuje politikologe i pravnike u proevropskom maniru. Da li kao uspešan preduzetnik vidite mesto u preduzetništvu za nas?

Pre svega moram da naglasim, obrazovanje kao takvo je veoma bitno, ono će vam pokazati vrata u životu kroz koja možete da prođete, a vi ste ti koji otvaraju ta vrata. Siguran sam da vaš fakultet radi dobar posao po pitanju obrazovanja svojih studenata. Vi radite stvari koje su sada, a biće aktuelne i  u narednom periodu, tako da će to znanje biti primenjivo u praksi i biće traženi profili poput vaših. Ali svakako smatram da studenti ne treba da se ograničavaju na znanje koje dobijaju na fakultetima, već da je potrebno da ista tražite i van fakulteta, na vannastavnim aktivnostima.

Da li je teško biti preduzetnik u Srbiji?

„Teško“ je reč koju preduzetnik ne treba da koristi. Ali da je lako, ne bi bilo zanimljivo. Ako postoji problem, postoji i šansa, a mi imamo puno problema sa nezapošlenošću mladih. Šta vam to govori? Govori da imamo priliku da zaposlimo puno mladih, treba samo dobra ideja.

Koji bi ste savet uputili našim studentima?

Ponoviću ono što sam rekao, studenti treba da upiju što više znanja na predavanjima, ali i da se aktiviraju u vannastavnim aktivnostima, gde će dobiti još više znanja, te će tako lakše uploviti u svet preduzetništva ako ih to zanima.

Danijela Sabljov