logo fepps

 

Пoвeрeник зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти уз подршку Фондације за отворено друштво пoзивa зaинтeрeсoвaнe студенте oснoвних и мaстeр студиja прaвa у Рeпублици Србиjи дa сe приjaвe нa

 

ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛAЦИJИ СУЂEЊA ( МООТ Court) „ОСУДИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ“

 

Информацију о такмичењу и услове за учешће можете преузети ОВДЕ.

Pod pokroviteljstvom Fondacije Tempus / Stipendium Hungaricum (Vlada Mađarske) raspisan je konkurs za dodelu 50 stipendija studentima osnovnih, master i doktorskih studija, kao i one-tier master's, non-degree program.

Kontakt osobi u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoje zainteresovani se mogu obratiti na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Integralni link konkursa je: http://stipendiumhungaricum.hu

Aplikacioni link konkursa sa listom dostupnih fakulteta i studijskih programa je: https://apply.stipendiumhungaricum.hu

Rok apliciranja je 15.01.2021. godine

Rok za dostavu konkursne dokumentacije za KAS stipendiju je PRODUŽEN.

Novi rok za dostavu dokumentacije je: 30. jun 2020. godine.


Detaljne informacije, opšti uslovi konkursa, lista neophodne dokumentacije, kao i prijavni  formular  nalaze se na linku u prilogu:

https://www.kas.de/sr/web/serbien/statische-inhalte-detail/-/content/produzen-rok-za-dodelu-stipendije-2020-2021-2

Ostali uslovi konkursa su isti.

Poštovane koleginice i kolege, 

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, visokoškolske ustanove mogu nastaviti sa radom u prostorijama ustanove počev od 15. maja 2020. godine, uz poštovanje obaveznih preventivnih mera. 

U skladu sa pratećim preporukama Ministarstva, preostala predavanja i konsultacije će se održati putem on-line nastave kao i u prethodnom periodu. 

Ispiti iz aprilskog i majskog ispitnog roka će biti održani u prostorijama Fakulteta nakon 15. maja, po rasporedu koji će biti istaknut na sajtu Fakulteta.

Ostale aktivnosti, vezane za prijavu i održavanje ispita u junskom ispitnom roku, kao i aktivnosti vezane za upisni period za akademsku 2020/21. će se obaviti prema akademskom kalendaru za akademsku 2019/20. godinu.

Drage koleginice i kolege,

U želji da vas upoznamo sa aktuelnim odlukama KONUS-a, stavljamo vam na uvid

 

IZVOD IZ SAOPŠTENJA

REKTORSKOG SAVETA KONFERENCIJE UNIVERZITETA SRBIJE

O PLANU AKTIVNOSTI ZA ORGANIZOVANJE NASTAVKA

AKTUELNE ŠKOLSKE GODINE

Na 10. sednici aktuelnog saziva Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), održanoj 28. aprila, a koja je za primarnu funkciju imala pripremu nastavka funkcionisanja univerziteta u okolnostima koje bi trebalo da uslede nakon ukidanja vanrednog stanja, usvojeni su sledeći zaključci, koji se tiču osnovnih i master studija:

- Najvažniji prioritet KONUS-a u ovom trenutku uspešno okončanje letnjeg semestra školske godine 2019/2020. Iz ovog razloga, potrebno je da budu osmišljeni najbolji načini za naknadno organizovanje praktične nastave i adekvatne provere znanja.

- U vrlo kratkom roku od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, svi univerziteti u sastavu KONUS prešli su na rad na daljinu, koji je podrazumevao organizovanje elektronskog izvođenja nastave, pri čemu završni ispiti i dalje moraju da budu organizovani u sedištu odnosne ustanove. Ispunjenost planiranog obima nastave veoma je visoka, pri čemu su studenti pokazali visok entuzijazam u praćenju nastave i dobro su je prihvatili. Rad na daljinu zahtevao je i veće angažovanje nastavnika nego u uobičajenim okolnostima, pa je ovo je intenzivan period i za njih.

- Nakon ponovnog puštanja u rad međugradskog i gradskog saobraćaja, preduzeće se mere za vraćanje studenata u učionice. Među najvažnijim merama je adekvatna dezinfekcija zgrada svih fakulteta, kao i odgovarajuća obuka za tehničko osoblje, zaduženo za staranje o higijeni u objektima. Za studente i zaposlene biće obezbeđena odgovarajuća zaštitna sredstva u fakultetskim i univerzitetskim zgradama.

- Pošto pojedini fakulteti imaju aprilski ispitni rok, koji zbog vanrednog stanja nije mogao da bude održan, naknadno održavanje tog roka prvi je zadatak, uz obavezno obezbeđivanje propisane fizičke distance u prostorijama u kojima se izvode ispiti ili praktična nastava i konsultacije.

- Prijemni ispiti za upis na fakultete biće prilagođeni ispunjenju obaveza u srednjim školama.

- Fakulteti će u adekvatnoj meri produžiti rokove za izradu i odbranu završnih radova na osnovnim studijama i master radova.

- Univerziteti članovi KONUS preduzeće sve potrebne mere da studentima, nastavnicima, istraživačima i saradnicima bude i nakon ukidanja vanrednog stanja omogućen nesmetan dalji akademski i profesionalni razvoj i ostvarivanje svih njihovih ciljeva i interesa kao članova mnogobrojne i solidarne akademske zajednice u Republici Srbiji. Ovaj visok prioritet članovi KONUS sprovodiće uz poštovanje svih propisanih mera za zaštitu javnog zdravlja i u stalnoj koordinaciji sa nadležnim organima javnih vlasti.

Kabinet predsednika Vlade u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija je obezbedio podršku teleoperatera da omoguće brz protok interneta za studente kojima je to neophodno. Kako bi se ovo postiglo, potrebno je da studenti koji imaju problema sa protokom interneta i otežano prate online nastavu, do utorka 5. maja, to prijave na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i tom prilikom napišu broj svog mobilnog telefona i naziv operatera kako bi se na tom broju telefona pustio brz internet. 

Usled aktuelne situacije sa Corona virusom, rok za dostavu konkursne dokumentacije za KAS stipendiju je PRODUŽEN.

Novi rok za dostavu dokumentacije je: 30. jun 2020 godine.


Detaljne informacije, opšti uslovi konkursa, lista neophodne dokumentacije, kao i prijavni  formular  nalaze se na linku:

https://www.kas.de/sr/web/serbien/statische-inhalte-detail/-/content/produzen-rok-za-dodelu-stipendije-2020-2021-2

Ostali uslovi konkursa su isti.

Drage koleginice i kolege,

U skladu sa proglasenim vanrednim stanjem u Republici Srbiji, obavestavamo vas da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja danas nalozilo da organizujemo izvodjenje nastave na daljinu, odnosno na nacin koji ne zahteva fizickog prisustva studenata na visokoskolskoj ustanovi.

Molimo vas da danas kontaktirate predmetne nastavnike i saradnike radi konkretnijeg dogovora.

Predavanja i vezbe ce se odrzavati u rasporedom predvidjenim terminima preko skype-a ili neke druge internet platforme.

Sluzbe Fakulteta nastavljaju sa radom ali u skracenom radnom vremenu. Studentska sluzba ce raditi od 10-13h.

Hvala na razumevanju,
Uprava Fakulteta

12.03.2020.

Ovim putem Vas obaveštavamo da su zbog pojave COVID-a 19 (korona virusa) zabranjena javna okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od 100 (stotinu) ljudi. Ukoliko su grupe za predavanja veća od tog broja, potrbno je izvršiti reorganizaciju u nastave i napraviti više manjih grupa.

Takođe, potrebno je razmotriti mogućnost odlaganja planiranih ekskurzija, programa razmene i studijskih putovanja u inostranstvo. 

Do odlaganja može doći ukoliko je planirano da se putovanja realizuju u područjima u kojima je izbila ova respiratorna infekcija, a zvanični državni organ izdao preporuku da se tu ta područja ne putuje.

U skladu sa zdravstvenim preporukama koje ustanove primenjuju radi sprečavanja širenja infekcije, potrebno je redovno održavanje prostora visokoškolskih ustanova:

- provetravanje amfiteatra, vežbaonica, kabineta i svih prostorija u kojima borave studenti i profesori;

- redovno pražnjenje korpi za otpatke koristeći rukavice;

- pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;

- redovno snabdevanje sapunom toaleta, učionica i vežbaonica;

- izdavanje preporuka studentima i zaposlenima da redovno peru ruke, da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

- postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajtove fakulteta.

U vezi sa tim, potrebno je svakodnevno pratiti novonastalu situaciju i preporuke koje izdaje zvanični državni organ.

Strana 1 od 5