logo fepps

Međunarodni politički odnosi

Predavač: Prof. dr Ljubiša Despotović (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: Obavezan
Broj ESPB: 8

Cilj predmeta:
Predmet daje pregled tradicionalnih i savremenih teorija međunarodnih odnosa, kao i uzroka, činilaca i zakonitosti međunarodnih političkih odnosa. Takođe, predmet istražuje činioce i pokazatelje procesa globalizacije i daje sponu između teorije i realnog stanja u međunarodnoj politici savremenog sveta. Izučavaju se najvažnije oblasti i segmenti uspostavljanja međunardonih odnosa, sa posebnim naglaskom na savremene probleme i sve vrste aktera na međunarodnoj političkoj sceni.Predmet obezbeđuje integraciju prethodno stečenih znanja iz opšte obrazovnih i drugih stručnih predmeta.

Ishod predmeta:
Studenti će biti osposobljeni da prepoznaju činioce i aktere međunarodnih političkih odnosa, kao i da identifikuju trendove formiranja ovih odnosa u različitim oblastima međunarodne politike.Pored toga, studenti će ovladati teorijskim pristupom u proučavanju međunarodnih odnosa i sagledavanju međunarodne stvarnosti, kao i metodološkim pristupom za izučavanje pojedinih segmenata u različitim oblastima međunarodnih političkih odnosa. Studenti će takođe biti osposobljeni za samostalno identifikovanje i istraživanje izvora podataka i informacija relevatnih za ovu disciplinu,kao i za timski i individualni rad.

Preuzmite: