III godina Politikologije

Predavač: Prof. dr Ljubiša Despotović (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: obavezan
Broj ESPB: 8

Cilj predmeta:
Cilj predmeta  je prvenstveno upoznati studente sa osnovnim pojmovima i osnovama modernih teorija o političkim sistemima, te o političkom sistemu Evropske unije.

Ishod predmeta:
Studenti stiču znanja i sposobnosti neophodne za razumevanje, tumačenje i kritičku analizu pojmova iz oblasti savremenih političkih sistema, kao i političkog sistema EU.

Preuzmite:

Predavač: Doc. dr Valentina Čizmar (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

Status predmeta: izborni
Broj ESPB: 5

Cilj predmeta:
Usvajanje znanja neophodna za razumevanje savremenih političkih tokova i razvoj sposobnosti vrednovanja, kritičkog odnosa prema raznim vidovima političke (ne)kulture.

Ishod predmeta:
Ovladavanje ovim znanjima omogućuje studentu da razume i kritički valorizuje razne političke procese i konstelacije u političkim sistemima demokratskih društava.

Preuzmite:

Predavač: Prof. dr Slobodan Nešković (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: obavezan
Broj ESPB: 7

Cilj predmeta:
Studenti će spoznati najznačajnije rezultate empirijskih istraživanja pretočenih u naučne informacije na temu političkih partija i partijskih sistema. Ova znanja biće integrisana u korpus saznanja o suštini politike, političke akcije i stvarnosti političkog života.

Ishod predmeta:
Stečena znanja pridoneće snaženju njihovih stručnih sposobnosti koje će se eksponirati na poslovima u različitim institucijama društva, a posebno političkim ustanovama.

Predavač: Prof. dr Ljubiša Despotović (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: Obavezan
Broj ESPB: 8

Cilj predmeta:
Predmet daje pregled tradicionalnih i savremenih teorija međunarodnih odnosa, kao i uzroka, činilaca i zakonitosti međunarodnih političkih odnosa. Takođe, predmet istražuje činioce i pokazatelje procesa globalizacije i daje sponu između teorije i realnog stanja u međunarodnoj politici savremenog sveta. Izučavaju se najvažnije oblasti i segmenti uspostavljanja međunardonih odnosa, sa posebnim naglaskom na savremene probleme i sve vrste aktera na međunarodnoj političkoj sceni.Predmet obezbeđuje integraciju prethodno stečenih znanja iz opšte obrazovnih i drugih stručnih predmeta.

Ishod predmeta:
Studenti će biti osposobljeni da prepoznaju činioce i aktere međunarodnih političkih odnosa, kao i da identifikuju trendove formiranja ovih odnosa u različitim oblastima međunarodne politike.Pored toga, studenti će ovladati teorijskim pristupom u proučavanju međunarodnih odnosa i sagledavanju međunarodne stvarnosti, kao i metodološkim pristupom za izučavanje pojedinih segmenata u različitim oblastima međunarodnih političkih odnosa. Studenti će takođe biti osposobljeni za samostalno identifikovanje i istraživanje izvora podataka i informacija relevatnih za ovu disciplinu,kao i za timski i individualni rad.

Preuzmite:Predavač: Doc. dr Melanija Jančić (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: obavezan
Broj ESPB: 7
Cilj predmeta:
Objašnjenje osnovnih znanja o teoriji i metodologiji ljudskih prava., itegracija pravnih, socioloških i antropološko-filozofskih znanja o teoriji i praksi ljudskih prava. Upućivanje stidenata u teoriju ljudskih prava s stanovišta politikološkog metoda. Upućivanje studenata u univerzalan karakter ljudskih prava i specifičnosti koje njihova implemetacija izaziva u pojedinim makro-regionima, posebno Evropi
Ishod predmeta:
Sticanje osnovnih znanja iz teorije i prakse ljudskih prava, razvijanje senzibilnosti za pojedine kategorije ljudskih prava, razvijanje posebnih veština i tehnika kao što su oblici komunikacija sa specifičnim grupama (manjine, lica sa posebnim potrebama...), razvijanje sposobnosti individualnog i timskog rada

Preuzmite:

ČASOPIS "PRAVO I POLITIKA"

apple touch icon

MONOGRAFSKE PUBLIKACIJE

showcase 2

PRAVNA KLINIKA

showcase 3