logo fepps

Međunarodni ekonomski odnosi i evropske integracije

Predavač: Prof dr Miroslav Jovanović (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta:  Obavezan
Broj ESPB: 7

Cilj predmeta: Uvođenje i upoznavanje studenata sa promenljivom dinamikom međunarodnih ekonomskih odnosa kojima ekonomska integracija daje snazan pozitivan i negativan pecat. Teorija i njena primena u praksi (zasnovana na brojnim primerima) je srediste ovog predmeta.
Posebna pažnja se posvećuje dvema oblastima: (1) Ekonomski aspekti (pozitivni i negativni) evropske ekonomske integracije jer ona ima poseban značaj za Srbiju. (2) Dinamika promene globalnih ekonomskih odnosa, pogotovo globalni transfer ekonomske aktivnosti prema Aziji koja postaje sve snazniji globani ekonomski motor uz relativno i apsolutno dugoročno opadanje značaja SAD i EU. Novi ‘igrači’ na globalnoj sveni kao što su to Kina, Rusija, Brazil i Indija menjaju ustaljenu sliku međunarodnih ekonomskih odnosa.

Ishod predmeta:Novi kritički pogled na međunarodne ekonomske odnose i ekonomsku integraciju (evropsku). Izmena i razobličenje uvreženog mišljenja da sve što postoji sada (Evropska unija) da će da postoji i u budućnosti samo sa jačim intenzitetom. Dinamika međunarodnih odnosa stalno menja uspostavljeno stanje, doduše ne uvek preterano brzo. Potreban je vrlo kritički pogled na sadašnje stanje i izglede za (promenljivu) budućnost. Potrebno je prepoznavanje dinamike talasa i pravca promena u kojem treba pronaći i razviti svoje mesto.

Preuzmite:

Poštovani studenti,

Udžbenik i dodatnu literaturu (cd) možete preuzeti u Studentskoj službi. Napominjemo da je važno pročitati uputstvo za polaganje ispita.