Options

Body Background:
Body text color:
Links Color:
CONTENT Color:
Color suggestions:
TOP/FOOTER COLOR:
T/F BG Color:
T/F BG opacity:
HEADER/BOTTOM COLOR:
H/B BG Color:
H/B BG opacity:
This panel is build only for demo purposes. It does not work well on IE
expand

Uloguj se

-samo za registrovane studente FEPPS-a

Da biste se registrovali na e-mail webmaster@fepps.edu.rs pošaljite sledeće podatke:ime, prezime,JMBG, broj indeksa, godinu studija, važeću e-mejl adresu.Pristup sajtu odobrava samo webmaster, a podatke o korisničkom imenu i šifri dobićete na vaš e-mail.

+ (381) 21 417 633 Login
Dešavanja - Fakultet za evropske pravno - političke studije

Podsećamo vas da je prijava ispita za Septembarski ispitni rok od 03.07.2017. do 15.07.2017. godine.
Septembarski ispitni rok je od 01.09.2017. do 30.09.2017. godine

Zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada Miroslav Ilić primio je 20.10.2015. u Skupštini grada studente Fakulteta za evropske pravno-političke studije Univerziteta Edukons sa prve, druge i treće godine i sa njima razgovarao o parlamentarizmu u Srbiji, te nadležnostima republičkog, pokrajinskog i lokalnih skupština. Ilić je 30-ak studenata smera pravnih i političkih nauka upoznao sa radom novosadskog parlamenta, Gradskog veća i Gradske uprave, te aktima koje donose, kako se usvajaju i kako se sprovode.

U okviru posete, studenti su obišli Veliku salu Skupštine grada, kabinet zamenika predsednika novosadskog parlamenta i Salu 18, a primio ih je i sekretar Skupštine Marko Radin. Tokom razgovora studenti su postavljali pitanja Iliću o radu Skupštine i gradskih uprava.

Poseta studenata Fakulteta za evropske pravno-političke studije Skupštini grada organizuje se drugi put i to na inicijativu Fakulteta, a u okviru praktičnog sticanja znanja.

 

Novi Sad, 20. oktobar 2015.

Već petu godinu za redom Beograd će ugostiti preko 300  mladih lidera iz preko 50  zemalja na konferenciji „Beogradski model Evropske unije – BEUM 2015“, koja će se održati između 11. i 15. novembra 2015. godine u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije. Ova konferencija predstavlja simulaciju rada organa Evropske unije: Evropskog parlamenta, Saveta Evropske unije, Evropskog saveta i Evropskog suda pravde. Okupljeni mladi i uticajni lideri dobiće uloge ministara , poslanika, sudija, lobista i novinara, čime će, simulirajući procese donošenja odluka i zakona, steći praktično znanje o EU,  ali i razviti brojne lične veštine i kontakte. Učesnici koji simuliraju rad Evropskog saveta,  raspravljaće o trenutnoj izbegličkoj krizi na Mediteranu,  dok će učesnici u Evropskom parlamentu i Savetu EU donositi amandmane na dva zakonska predloga: Direktivi o ograničavanju kultivacije genetski modifikovanih organizama u EU i Regulativi o uspostavljanju Evropskog fonda za strateške investicije.  Učesnici koji simuliraju rad Evropskog suda pravde, baviće se zanimljivim slučajem arbitraže između Evropske komisije i Gugla oko monopolskog položaja na evropskom tržištu.

Pravo na učešće imaju studenti i diplomci fakulteta društvenih nauka starosti do 30 godina iz Srbije i inostranstva. Prijave su otvorene između 15. jula i 11. oktobra i vršiće se preko naše internet stranice: www.belgrade-meu.org.

U svetlu predstojećeg otvaranja pregovaračkih poglavlja između Republike Srbije i EU, događaj ovog tipa je od izuzetne važnosti za edukaciju prvenstveno domaćih studenata, koji su slabo upoznati s načinom funkcionisanja institucija EU, ali i šire javnosti. Nakon četiri izuzetno uspešna izdanja, Udruženje BEUM, organizator ove konferencije, s ponosom ističe da je ova simulacija EU postala jedna od najvećih i najprestižnijih konferencija ovog tipa na svetu.

Više informacija o Beogradskom modelu Evropske unije može se dobiti putem veb sajta www.belgrade-meu.org, Fejsbuk stranice www.facebook.com/ModelEU, kao i putem e-mail adrese: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u partnerstvu sa Pravosudnom akademijom uz podršku Fonda za otvoreno društvo poziva zainteresovane studentkinje i studente osnovnih i master studija prava u Republici Srbiji da se prijave na takmičenje u Simulaciji suđenja - „Moot Court“ iz oblasti zaštite od diskriminacije

Na takmičenje mogu da se prijave:

  • Studentkinje i studenti osnovnih i master studija iz oblasti pravnih nauka na akreditovanim fakultetima u Republici Srbiji;
  • Oni/e koji/e su diplomirali/e na osnovnim studijama ili master studijama prava u prošloj školskoj godini na akreditovanim fakultetima u Republici Srbiji.

Prijava se podnosi u ime tima studenatkinja/studenata koji mora da se sastoji od najmanje dve, a najviše tri osobe koje ispunjavaju gore navedene uslove. Na prijavi je neophodno naznačiti i ime trenera/trenerice tima. Trener/trenerica tima može biti neko od nastavnica/ka ili saradnica/ka na jednom od akreditovanih fakulteta u Republici Srbiji, ili drugi stručnjak/stručnjakinja iz ove oblasti.

Prijave, kao i sva pitanja u vezi sa konkursom, možete dostaviti mejlom na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rok za dostavljanje prijava: 20. oktobar 2015. godine.

Više o ovome pogledajte ovde

11.09.2015. godine na Fakultetu za evropske pravno-političke studije  održan je seminar na temu “Nije zločin biti čovek”.

Predavači na seminaru su obradili teme vezane za: politiku regionalne stabilnosti koja podrazumeva tešnju saradnju među državama regiona, prava nacionalnih manjina, govor mržnje, omladinske festivale i drugove vidove udruživanja u cilju razvoja tolerancije kao i za teme izbeglištva.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili organizatori skupa: prof. dr Marijana Pajvančić, dekanica Fakulteta za evropske pravno-političke studije, prof. dr Darko Gavrilović, predsednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje kao i dipl.ecc., Stefan Ljubičić, predsednik Centra za toleranciju i razvoj omladine.

Predavači su bili profesori sa Univerziteta u Novom Sadu, Educons univerziteta i Univerziteta u Banja Luci.

Prof. dr Darko Gavrilović se prisutnima obratio na temu  „Politika regionalne stabilnosti, značaj Holokaust obrazovanja i obrazovanja o ljudskim pravima“, doc. dr Ljubica Đorđević, „Nacionalne manjine u Srbiji i proces evropskih integracija “, doc. dr Igor Stamenković, „Društveni aktivizam omladinskih festivala kao platforma za povezivanje mladih Zapadnog Balkana“, kao i prof. dr Zoran Đerić sa temom „Intelektualna emigracija, u Srbiji i Hrvatskoj“.

23.6.2015. gosti u emisiji "Kulturako aresipe" na RTV 2 bili su dekanica Fakulteta za evropske pravno-političke studije prof. dr Marijana Pajvančić, profesor Ljubiša Despotović, prodekan za studijski program Politikologije Veran Stančetić, asistentkinja Jelena Stojšić Dabetić i asistent Igor Besermenji.

Pogledajte emisiju na sajtu RTV2,link http://media.rtv.rs/sr_ci/kulturako-aresipe/13007

U utorak 2. juna 2015. godine, Fakultet za evropske pravno - političke studije bio je domaćin akademskoj delegaciji sa Šangajskog Instituta za međunarodne studije (NR Kina) koju je predvodio Yang Jiemian.

Dekanica Fakulteta prof. dr Marijana Pajvančić, prodekani prof. dr Ljubica Đordjević Vidojković, doc. dr Jelena Šogorov Vučković i doc. dr Veran Stancetić kao i prof. dr Ljubiša Despotović i doc. dr Leonas Tolvaišis su ispred Fakulteta u razgovoru sa uvaženim gostima izrazili zadovoljstvo zbog posete kao i spremnost za buduću saradnju u izradi projekata i realizaciji programa razmene studenata.

26.11.2014. održana je tribina na Fakultetu za evropske pravno-političke studije pod nazivom "Ekonomski položaj Vojvodine - aktuelno stanje". Govorio je Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske Vlade i Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

U sredu, 19. novembra, Fakultet za evropske pravno-političke studije ugostio je partnere iz Italije, jedne od osnivača ISI Fondacije zajedno sa Fakultetom. U okviru trodnevne posete, delegacija iz Italije sa dvojicom uglednih profesora, direktorom LAG-a i dvojicom gradonačelnika, posetila je Fakultet gde su utvrđeni dalji strateški planovi u zajedničkoj saradnji. Ovom svečanom prilikom, dogovoreno je dalje pružanje podrške Fakulteta u ostvarivanju ciljeva ISI Fondacije, koja se ogleda u pružanju stručnog znanja iz oblasti prava i politikologije. Takođe, vodili su se razgovori na temu projekata gde će Fakultet  biti jedan od glavnih nosioca projekta zajedno sa agencijom LAG i profesorima iz Italije u okviru prekogranične saradnje koju finansira Evropska Unija.

U Pogorici je 14.04.2014. godine potpisan Sporazum o saradnji sa Fakultetom za pravne studije Univerziteta Donja Gorica.

Dana 08.04.2014. studenti II i III godine politikologije i III godine prava sa asistentima su organizovano posetili Kabinet Predsednika Skupštine Grada Novog Sada. Tom prilikom predavanje o nadležnostima, načinu rada i značaju ove institucije održali su Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević i Zamenik Presednika Miroslav Ilić.

13. marta 2014. na Fakultetu za evropske pravno-političke studije gospodin Emanuele Kristaldi (Emanuele Cristaldi), eskpert za oblast javnih instiucija održao je predavanje"Italijanski institucionalni sistem i aktuelne reforme".

12. marta 2014. na Fakultetu za evropske pravno-političke studije održana je promocija knjige Neutralnost u XXI veku – pouke za Srbiju.

Knjiga Neutralnost u XXI veku nastala je kao zbornik radova sa istoimene međunarodne konferencije na kojoj su radove izlagali domaći i inostrani stručnjaci iz oblasti međunarodne politike. Nakon reči dobrodošlice ispred FEPPS-a, prodekan za politikologiju, doc. dr Veran Stančetić podsetio je prisutne da su mnogi koncepti u savremenoj politici neprecizni bez prostornog i vremenskog konteksta, te da otvaraju veliku mogućnost za demogogiju i zloupotrebe, i da je zato  veoma važno za stručnu javnost da precizno zna šta se misli pod određenom rečju odnosno politikom.

KONTAKT

FAKULTET ZA EVROPSKE PRAVNO-POLITIČKE STUDIJE
Narodnog fronta  53, 21000, Novi Sad, Srbija
Tel: (+381) 21  417 633; 6756 200; 6756 201
Email: office@fepps.edu.rs

LIKE / TWEET US
Scroll to top